Kurser och tjänster

Klicka här för att komma till hemsidan för mina sommarmangakurser

Här nedan är kort information om de kurser jag kan arrangera. Jag brukar arrangera flera kurser på olika skolor, bibliotek och fritidsgårdar. Kontakta mig på elise.rosberg@gmail.com för att höra om vad för sorts kurser jag kan hålla för er, samt vad mina priser är. Jag kan fakturera.

Klicka här för en PDF med mitt kursutbud som lärare

Mitt namn är Elise Rosberg och jag är utbildad serietecknare och illustratör. Jag har lång erfarenhet av att hålla i kurser på bibliotek och skolor, ända sedan 2011. Fokuset ligger på att alla elever ska få chans att utveckla sig individuellt och att alla kan teckna. Jag ser till att alla kan vara med och att alla tar med sig något nytt från varje lektion. Kurserna anpassas efter vad beställaren vill ha och era behov. Mina kurser är alltid fullsatta och många kunder kommer ofta tillbaka för fler kurser.

Jag är författare och illustratör till de två populära lär dig teckna-böckerna Nosebleed Studio lär dig teckna manga – serieskapande samt Nosebleed Studio lär dig teckna manga – karaktärsdesign samt driver även Youtube-kanalen Teckna med Elise som har upp mot 1000 prenumeranter. Jag har gått två år på Serieskolan i
Malmö, samt läst barnlitteratur och en kandidat i förlagskunskap. Jag har också studerat japanska i två år i Japan.

2019

Jag kan hålla kurser i följande kreativt praktiska kurser:

 • Mangateckning
 • Serieteckning
 • Illustration/kroki
 • Animation – både digital, tecknad och skulpterad (stop-motion)
 • Digital illustration – illustrering med hjälp av dator eller iPads
 • Fotoredigering och fotomanipulering – kollage och redigering
 • Videoeditering – för Youtube, musikvideos eller längre filmer, på iPads eller på dator
 • Youtube/instagram/sociala media – bygga ett nätverk och en fanbase, hantering av hashtags och innehåll för att skapa en populär sida
 • Kreativt skrivande – skriva och bearbeta sin text
 • Cosplayverkstad – sy och skapa sina egna kläder och accessoarer för att efterlikna sin favoritkaraktär
 • Smyckestillverkning – från små pärlor och bitar kan man göra fina smycken
 • Pyssel – diverse skapande av vykort, utsmyckning av tangentbord, egna mobilskal, etc
 • Japanska – nybörjare och avancerad nivå

Jag kan hålla kurser i följande teoretiska kurser:

 • Sexualiteter, transgender och feminism
 • Yaoi/BL i väst och i Japan
 • Att vara utbytesstudent i Japan i gymnasiet/universitetet
 • Mangahistoria i väst och i Japan
 • Japanska, engelska eller svenska

Jag kan erbjuda följande tjänster:

 • Korrekturläsning (se mitt CV för mer information)
 • Redaktörsuppdrag (se mitt CV för mer information)
 • Förläggande (se mitt CV för mer information)
 • Assistens till serietecknare och illustratörer
 • Videoeditering
 • Fotoredigering
 • Fotoretuschering
 • Restaurering av illustrationer och foton

Kontakta mig på elise.rosberg@gmail.com för att höra om vad för sorts kurser eller tjänster jag kan erbjuda er, samt vad mina priser är. Jag kan fakturera.

2019

Mer information om mina kurser

Kursutbud

Mangateckning: Alltid en populär klassiker! Eleverna får chans att utforska den lätta men vackra japanska teckningsstilen manga. Steg för steg går vi igenom ansikten och/ eller kroppar för att skapa en helt egen figur som eleverna kan färglägga. De får själv välja vilket hår de vill ha, och jag visar flera olika exempel efter elevernas förslag. Även kläder får de välja själv och jag visar hur man gör det
snyggt. Vi pratar om personlighet och varför figuren ser ut som de gör, och de får skriva en presentation eller en pratbubbla till figuren. Passar bra för åldrar 8 år och uppåt.

Serieteckning: Eleverna får möjlighet att designa sin egen lätta figur utifrån en streckgubbe, för att sedan göra en till som ser lite annorlunda ut än den första. Sedan kombinerar eleven dessa figurer i en serie, och låter figurerna interagera med varandra. De får lära sig hur man placerar pratbubblor, gör rutor, samt hur man lägger upp en historia med en början, mitt och slut. Passar bra för alla åldrar
inklusive förskola.

Kreativt skrivande: Jag hjälper eleverna att utveckla en lätt historia där de själva kommer på delar eller hela storyn. Jag hjälper dem att komma över de svåra bitarna i hur man kopplar ihop början, mitt och slutet av en textbaserad historia. Passar bra för alla 10 år och uppåt.

Teckna realism eller anatomi: Jag förklarar de olika placeringarna av ögon, näsa och mun samt hur man ritar dem så de harmoniserar. Vi studerar kroppar i olika vinklar och pratar om varför vi ser ut som vi gör. Olika utseenden visas. Passar för alla år 8 år och uppåt.

Karaktärsdesign: Utan fokus på en specifik teckningsstil går jag igenom hur man bygger upp en figur och ger dem ett unikt utseende. Passar alla åldrar.

Färglära: Hur väljer man lite finare färger? Jag visar hur färger harmoniserar med varandra och hur man kan använda vattenfärg eller bara vanliga färgpennor för att göra fina färgläggningar. Passar alla åldrar.

2019

Priser lektionstid

En timme: 3000 kr
Två timmar: 4000 kr
Fyra timmar: 7500 kr
Timpris därefter: 700kr/tim
Priserna gäller för timmar under samma dag. Flera dagar bokade samtidigt ger billigare pris. Priset inkluderar förberedelsetid. Utanför Skåne tillkommer resekostnader. Alla priser är plus 25% moms, alternativt momsfritt för kommunala skolor. Jag har f-skattesedel. Priser kan diskuteras.

Skapande skola
För grundskolor finns det ett bidrag att söka kallat Skapande skola. Detta kan delvis eller helt finansiera kulturarbetare att komma och hålla kurser och föreläsningar skolan annars inte hade haft råd med. Bidraget söks via Kulturrådet. Mer information finns på http://www.kulturradet.se/Skapande-skola/. Så här står det om Skapande skola på deras hemsida: Statsbidraget Skapande skola ska stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget. Alla barn och unga har rätt att få ta del av professionell och kvalitativ konst och kultur, som vidgar deras vyer, ger perspektiv och förståelse för världen de lever i. På så sätt kan de påverka och förändra sina och andras levnadsvillkor. De ska inspireras till och ges möjligheter att uttrycka sina tankar genom kultur och konst. Kulturrådet fördelar sedan 2008 årligen bidraget. Bidraget är på cirka 170 miljoner kronor per år och går till förskola – grundskolans årskurs 9, förberedelseklass och särskola.

Era önskemål i centrum
Kursupplägget kan alltid anpassas efter era önskemål och förutsättningar. Svårighetsnivån anpassas efter ålder, men jag är även van vid att anpassa på plats efter både hur gruppen tar till sig information och efter vad varje individ behöver.
Fokuset ligger på att alla ska hänga med, alla ska känna sig inkluderade, och alla ska känna att de kan. Jämställdhet är viktigt och är alltid en huvudprincip i mina kurser. Eleverna får även själva vara med och bestämma flera olika aspekter av  kurserna, och jag är van vid att snabbt anpassa efter vad gruppen vill lära sig.

Tidigare sagt om mina kurser
”[Elise] var jättebra som föreläsare! Mina elever satt som ljus och det gör de aldrig annars under så lång tid med så lite paus!”.
Maria Widén, serieteckningslärare, 2012

“Elise är den bästa läraren! Hon har alltid en vänlig ton och kan mycket. Hon är så duktig på att rita och hon är bra på att hantera elever i alla åldrar.”
En elev i mangateckning, 2019

Vill ni ha en specifik kurs som ni vill höra om jag kan hålla i? Tveka inte att höra av er så kan vi säkert lösa det!

Kontaktinformation

Elise Rosberg
073-732 30 30
elise.rosberg@gmail.com
http://www.eliserosberg.se